"אנו הננו מחשבותינו. כל שהיננו ניברא ממחשבותינו.
במחשבותינו אנו יוצרים את העולם "
(בודהא)
המדיטציה – meditation –
הינה מצב של שינוי מודעות שינוי הנעשה באופן מודע . מודעות זו הינה אחרת ממודעות העירנות הרגילה ואיננה מצב של חוסר מודעות. היא מצב הכרתי פנימי של התבוננות ולא מצב חיצוני של תירגול.
מצב פנימי של התבוננות ערה ,נטולת שיפוט ממוקדת בקורה בהווה לחלוטין. באופן ספונטני יכולה חוויה כזו להתרחש לאדם כאשר הוא ניסחף ברגע של הווה ומתמקד כל-כולו בחווית האזנה ליצירה מוזיקלית,כדוגמא,הופך מאוחד עימה ללא התנגדות ,ללא צורך בהגדרות ,ניסוחים,תגובות אלא נספג בחוויה בלבד. כאשר בדרך כלל דעתנו היומיומית קלה להסחות דעת כגון : דאגה , חרדה, רוגז וכו'.
ניתן לחלק את המדיטציות למספר סוגים:
מדיטציה הינדואיסטית-
⦁ המדיטציה המתמקדת בהברה , בחפץ,ובעזרת התמקדות זו מסיר המודט מעליו את הסחות הדעת ,מאט את מרוץ המחשבות ,מתעלה מעל תלאות היומיום,סבל החיים ומגיע לשלווה עמוקה,שקט,ריכוז,ניתוק, המבשרים את בוא היכולות הנפשיות והרוחניות של ריכוז ,שלווה,חוסן,עמידות בפני חרדות ,דיכאון,דאגה ותחלואה פיזית.
מדיטציה בודהיסטית-
⦁ המדיטציה אשר אינה מנסה לעצור את שטף המחשבות אלא עוקבת אחריו ,בהתבוננות פנימית שלווה ,המודט חווה ועוקב אחרי כל המתרחש בגופו ובנפשו רוצה להכירו וללמוד אותו שכן ע"י למידת הקשר בין גירוי ותגובתו מגיע להבנה פנימית ברמה עמוקה יותר .אסכולת הויפאסאנה הינה דוגמא לשיטה זו,
מדיטציה טאואיסטית-
⦁ המדיטציה המתייחסת אל הסבל כחריגה מאיזון אנרגתי נכון ושואפת להזיר איזון נכון בין האדם לעצמו ולעולמו. האדם כחלק בלתי ניפרד מעולם –the source .
במהלך ההיסטוריה בעיקר הבודהיסטית התמקדה התורה בפנייה אל הפנימיות, ה"צמיחה הרוחנית ", הבנת הסבל הבלתי נימנע של הקיום. בניסיון לזהות ולטפל ברגשות השליליים, בהעלאת החמלה ,האמפתיה לזולת , האיכפתיות ההדדית כחברה.
כיום רואים במדיטציה , גם – כלי להשגת מרגוע ,שלווה,הפגת מתחים ולחצים, כלי לריפוי, הגיינה פנימית , שיפור הריכוז ,הקשב, התובנה ,היצירתיות , חיזוק האינטואיציה ,מחולל שינוי פנימי. וכו'.
תורת הרפואה ותורת הנפש
תורת הרפואה המערבית נימצאת בהתייחסות אמביוולנטית אל תורות הנפש השונות לאורך השנים. בסוף שנות ה – 60 בכל זאת החל מחקר מהוסס לבדוק בכלים מדעיים האם תירגול מדיטציה אכן משפיע על מדדים גופניים כלשהם. ב -1967 ערך ד"ר הרברט בנסון מאוניברסיטת הרווארד ניסויים במודטים ומצא כי מודטים יכולים במצב מדיטציה לצרוך 17% פחות חמצן, הורידו את קצב פעימות הלבב -3 פעימות לדקה ,הגבירו את גלי התטא במוח (הגלים המופיעים ממש לפני שקיעה בשינה) מבלי להגיע למצב שינה, הצליחו לבטל את התגובה האינסטניקטיבית של הדחק "מלחמה או בריחה " , הצליחו להגיע לרמות רגיעה משמעותיות גבוהות . ד"ר ריצארד דיווידסון מאוניברסיטת ויסקונסין אשר השתמש בסריקות מוח במחקריו הראה כי המדיטציה מסיטה את הפעילות בחלק הקדמי של המוח מהאונה הימנית אל האונה השמאלית . לטענתו: המדיטציה משנה את נטיות המוח ממצב "מלחמה –בריחה" למצב של נינוחות ,קבלה ורגיעה. חוקר אחר הראה במדידות אשר ערך את יכולת העוסקים במדיטציה להוריד את הפעילות באונה הקודקודית זו האחראית על ההתמצאות בחלל ובזמן . ע"י ניטרולה ניתן לחוש תחושת אובדן גבולות כגון "התמזגות" חוויה חושית נעימה ביותר. במהלך השנים שלאחר מכן הורחב המחקר: לשאלות אודות במצב בריאות כללית ,השפעת על מערכת חיסונית ,רמות דחק ,השפעת המדיטציה על אזורי המוח ודפוסי המוח הקשורים לרגשות ,או המשפיעים על הפחתת תחלואה .
בעשורים האחרונים התפרסמו מחקרים המורים כי המדיטציה משפרת את תיפקוד מערכת החיסונית של האדם המודט ומפחיתה את מידת המתח בה הוא (גופו ונפשו) שרויים.
המדיטציה , לפי המחקרים מסייעת , להפחתת מידת הכאב והסבל הקיימים במחלות כרוניות כגון מחלות לב , לחץ דם , איידס,סרטן. מדיטציה הינה בעלת השפעה מייטיבה על הפרעות כגון דיכאון ,חרדה, היפראקטיביות , הפרעות קשב וריכוז.(add) .
ג'ון טיזדייל מאוניברסיטת קיימברידג' מצא כי שיפור הריכוז ההתמקדות ההווה הניעשית באמצעות המדיטציה מסייעת לחולים בדיכאון כרוני ומורידה במחצית את כמות ההתקפים החוזרים.
ג'ון קאבט זין מאוניברסיטת מסצוסטס הצליח בעזרת המדיטציה לעזור לחולים כרוניים להתמודד עם כאבים ללא שימוש בתרופות.
המחקרים החדשים יותר מתחילים להסביר כיצד המדיטציה יכולה לאמן את הנפש,לעצב מחדש את החיווט של המוח.כדוגמא לשנות את חיווט המוח בו יש נקודת שבירה או התפוצצות של אגרסיה ,של מתח של טראומה. במחקר שניערך לאחרונה באוניברסיטת דיוק בארה"ב נימצא כי במוחם של מודטים אותו חלק במוח האחראי על הרגשות החיוביים שביעות הרצון והרגיעה פעיל יותר ואילו החלק הקשור לאיזור המאופיין כנקודת מוקד לזיכרונות של פחד פחות בפעילותו.
כיום השיטות הופכות אולי פשוטות יותר פחות עוטות מעטה של מיסטיקה . אולם לב הפילוסופיה במיקרה זה הבודהיסטית נישאר זהה: ריכוז למשך: 20-40 דקות בנשימה, במילה ,בחפץ.,בהיתמקדות בהווה במקום בעבר או בעתיד, בחיבור אל עצמך, קבלת עצמך, בהתעלות מעל המציאות תוך קבלה מוחלטת של המציאות באותו פרק זמן. ברגיעה ובשלווה.
www.dreinat-cohen.co.il
[email protected]