"……גם לך קורה לשמוע את מכונת הגוף שלך חורקת את מנגינת הרקויאם שהוא אומר לנפש….."
(נתן יונתן)
תסמונת המעי הרגיש, –
או כפי שכונתה זה לא מכבר "המעי הרגיז" (IBS – Irritable Bowel Syndrome), היא אחת מהתסמונות הנפוצות ברפואה ובגסטרואנטרולוגיה. היא גורמת למצוקה ולפגיעה באיכות חיי החולה, מופיעה אצל נשים וגברים בכל הגילים – אך בשכיחות גבוהה יותר בקרב גילאי 18 עד 45 ואצל נשים יותר מאשר אצל גברים.
בעולם המערבי לוקים ב-IBS כ- 10% עד 20% מהאוכלוסייה ובארץ כ -9% (לשם ההתרשמות: כ-3% מהאוכלוסייה סובלים ממחלת הסוכרת). אין בדיקה חד-משמעית אשר מאשרת או מפריכה את קיום התסמונת. האבחנה נעשית ע"י ראיון רפואי, בדיקות בסיסיות ושלילת קיומן של מחלות מעיים אחרות.
איבחון התיסמונת-
תסמונת המעי הרגיש נחשבת מחלה כרונית ומאובחנת על-פי מכלול תסמינים הנקרא "הקריטריונים של רומא -2-". הסובלים ממנה מדווחים על פגיעה באיכות החיים בתחומי הזוגיות, המיניות, העבודה, נסיעות ארוכות, טיולים, אכילה יומיומית, אכילה בחברה, פעילות גופנית ועוד. חייהם של רבים מהסובלים ממנה מתנהלים סביב הצורך להיות בקרבת חדר-השירותים.
הסימן הבולט הינו אי-נוחות וכאבי-בטן הקשורים לשינויים בתדירות, באיכות ובצורת היציאה. קיימות עצירות כרונית או שלשול כרוני או שניהם; קיימות תלונות שכיחות הקשורות בריבוי גזים, תפיחות בבטן, הופעת ריר ביציאות, מאמץ בשירותים והתרוקנות בלתי שלמה לפחות במהלך כ-3 חודשים במהלך השנה האחרונה. שינויים אלו אינם מוסברים ע"י פגם מבני או ביוכימי. חולים רבים סובלים מתסמינים נוספים כגון, צרבת, כאבים בחזה, עייפות, דיכאון, חרדה, סטרס וכו'.
התסמונת נגרמת ע"י הפרעה במספר מנגנונים בגוף: הפרעות בתגובתיות המעי לגורמים חיצוניים ו/ או פנימיים שונים – מזון, דלקת ועוד או לאחר טיפול אנטיביוטי.
הפרעה בקשר מוח/מעי: תגובתיות מופרזת לתחושת מתח וכאב. רגישות מופרזת של המעי הגורמת לכאבים. סף נמוך לתחושת הכאב, תחושת כאב היכן שנבדקים נורמלים לא היו חשים כאב.
טיפול תרופתי-
קיימים טיפולים תרופתיים כגון תרופת "זלמק".
טיפול תזונתי:
בהפרעה זו מומלץ כי המערכת הרפואית תבדוק ותייעץ לגבי תזונה מתאימה. למשל, כדאי להימנע ממוצרים הגורמים לתחושת נפיחות: שעועית, כרוב, צנון, צנונית, לפת, פרי הדר, קטנית למיניהן, בצל חי, ענבים, תמרים, קפה, יין אדום, בירה וקפאין. במקרים בהם נמצאה אי-סבילות ללקטוז או פרוקטוז – שימוש במוצרים פרוביוטיים עשוי לשפר את המצב. שימוש בפרה-ביוטיקה: קבוצת סיבים תזונתיים לא-מסיסים (FOS) ומאכלים כגון ארטישוק, עולש, אספרגוס ובננה.
אחת המצוקות המרכזיות הינה עצירות. בזו המאובחנת כספסטית ניתן להקל ע"י מיצי פירות, פרוביוטיקה ופרה-ביוטיקה. את זו השכיחה יותר, על רקע טונוס ירוד, ניתן להקל ע"י תזונה עשירה סיבים תזונתיים, שימוש בפרה-ביוטיקה, שיפור ההיענות לצורכי הגוף, הסדרת הארוחות ופעילות גופנית.
סיבות פסיכו סוציאליות-
יותר ממחצית מהסובלים מהפרעת IBS והפונים לעזרה רפואית, סובלים גם מבעיות כדיכאון, מתח או חרדה. הבעיות הנפשיות והרגשיות יכולות להשפיע על תגובת הפונה לתחושת הכאב. אחד ממנגנוני הבקרה של תפקוד המעי מופעל ע"י הסרוטונין, אשר נמצא הן ברקמת המוח והן ברקמת המעי, ובין היתר משפיע גם על מצבי הרוח הרגשיים.
– www.dreinat-cohen.co.il